Geen idee hoe het op kantoor is van je eigen werkgever, of je eigen zaak, maar ik vermoed dat de meeste kantoren en vergaderruimtes tegenwoordig voorzien zijn van automatische verlichting. Zeker de laatste 10 jaar zijn kantoren, maar ook magazijnen en fabriekshallen, voorzien van bewegingsmelders aangesloten op led-verlichting, of led-verlichting met ingebouwde bewegingsmelders. Helaas is ons kantoor aan huis vaak een stuk minder ‘slim’. Daarom vertellen we je in deze blog op Duurzaaminjewerk.nl alles over je thuiswerkplek duurzaam inrichten!

Slimme kantoorpanden

Hypermoderne kantoorpanden, zoals The Edge in Amsterdam, zijn zelfs voorzien van devices die aan de hand van jouw telefoon weten welke settings qua verlichting, ventilatie en verwarming jij comfortabel vindt en welke laptop aangesloten moet worden op de beschikbare schermen. Het voordeel hiervan is duidelijk, er wordt geen energie verspild door ongebruikte ruimtes te blijven verlichten, ventileren of te verwarmen.

Maar jouw kantoor aan huis dan?

Gek genoeg staan we daar niet heel vaak, of zelfs nooit, bij stil als het om de werkplek thuis gaat. Wees eens eerlijk, hoe vaak laat je het licht op je werkkamer onbedoeld de hele dag branden, of hoe vaak laat je de verwarming aan staan? Vaker dan je denkt! De afgelopen 1,5 jaar is niet voor niets gewezen op de gestegen energiekosten dankzij het feit dat we veel meer (gedwongen) thuis zijn gaan werken.

En toch kun je ook zelf je werkplek thuis duurzamer en slimmer inrichten. Je kunt het jezelf zo moeilijk of duur maken als je zelf wilt, maar er zijn ook goedkopere oplossingen. Hierbij kun je onderscheid maken tussen oplossingen die merk-gebonden zijn, of veel flexibelere oplossingen. Wij helpen bij je thuiswerkplek duurzaam inrichten!

Thuiswerkplek duurzaam inrichten

Er zijn vele merk-gebonden oplossingen, maar ter inspiratie gaan we hier uit van een oplossing met Philips-Hue en Tado. Philips Hue heeft namelijk slimme led-verlichting die je via een app kunt bedienen. Op zich niets bijzonders, totdat je ook de bewegingsmelder van Hue installeert op de werkkamer en ervoor zorgt dat de verlichting net zolang aanblijft als nodig is, plus een minuut of 5 na de laatste beweging. Slim? Zeker! Bespaar je op energiekosten? Ook dat!

Slimme thermostaat

Hetzelfde kun je ook doen met een slimme thermostaat van Tado. Deze is met een app aan te sturen, waarbij je ook kunt aangeven op welke tijden je thuis bent. Of je maakt gebruik van geo-fencing waarmee de app weet of je thuis bent of niet en dus de verwarming wel of niet aan zet.

Tado heeft ook thermostaatkranen waarmee je alle individuele ruimtes in je huis kunt verwarmen op de momenten dat jij het wilt. Ook deze zijn in te stellen met tijdsloten, zodat je inderdaad kunt zeggen dat je werkkamer overdag tussen 8.00 en 17.00 uur verwarmd mag worden, en meer niet.

smart home homey

Homey of Nest Hub

Wil je met beide bovengenoemde systemen het uiterste bereiken, dan zul je nog een stapje verder moeten gaan en een domotica hub moeten installeren. Er zijn meerdere merken op de markt die ervoor kunnen zorgen dat verschillende apparaten, van verschillende fabrikanten, met uiteenlopende communicatie-protocollen, toch met elkaar kunnen communiceren. Neem bijvoorbeeld de Homey of Nest Hub, zij kunnen dat! Hoe fijn en gaaf is het als je werkkamer automatisch verwarmd wordt op het moment dat je daar start met werken en er dus beweging wordt gemeld!

Hoe fijn is het als je bijvoorbeeld in het eerste half uur bijverwarming krijgt van een elektrische vloerverwarming die op dat moment je voeten verwarmt? En dat dit alles automatische gepauzeerd wordt op het moment dat er niemand aanwezig is? Of wat dacht je van het feit dat er extra verlichting aan gaat omdat de bewegingsmelder, met lichtmeter, ziet dat het buiten schemert waardoor de werkkamer iets te donker is om goed te werken?

Duurzame thuiswerkplek

Wil je jouw thuiswerkplek duurzaam inrichten? Een slimme en duurzame werkkamer is dus dichterbij dan je denkt. Op www.allesverduurzamen.nl vind je nog veel meer voorbeelden van slim en duurzaam wonen. En dit hoeft echt niet duur te zijn. Voor iedere portemonnee zijn er mogelijkheden om je woning en werkplek te verduurzamen.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *