Nog maar een kleine 5 procent van álle bedrijfsdaken in Nederland wordt op dit moment benut voor het opwekken van zonne-energie. Daar valt dus nog een wereld te winnen. Niet alleen voor de duurzame energiesector en het milieu, maar ook voor de bedrijven zelf. Het plaatsen van zonnepanelen op je dak biedt namelijk interessante financiële voordelen. Hoe dat allemaal werkt en wat zonnepanelen op je bedrijfsdak opleveren, lees je hier.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten zonlicht om in zonne-energie. Hier maakt een transformator groene energie van, die je direct kunt gebruiken. Het aantal kilowattuur dat je niet direct nodig hebt, kun je terugleveren aan het elektriciteitsnet. Dat zijn ook al meteen de belangrijkste financiële voordelen: in Nederland mag je tot 2023 het aantal kilowattuur dat je zelf opwekt rechtstreeks afstrepen van je energierekening. Voor het overige dat je opwekt kun je een beroep doen op de terugleververgoeding, die varieert per leverancier.

Dit leveren zonnepanelen op

Onder andere dankzij deze regelingen verdien je zonnepanelen tegenwoordig al binnen 6 tot 8 jaar terug. Gezien de levensduur van zonnepanelen gemiddeld 25 jaar bedraagt, betekent dit dat je nog zo’n 17 jaar kunt profiteren van gratis elektriciteit – of in ieder geval een flink gereduceerde energierekening. Bovendien draag je je steentje bij aan een duurzamere samenleving en dat komt je imago natuurlijk alleen maar ten goede. Ook fijn: met zonnepanelen verhoog je de waarde van je pand.

Subsidies en regelingen voor zonnepanelen

Wat het investeren in zakelijke zonnepanelen nog aantrekkelijker maakt, is dat bedrijven een beroep kunnen doen op subsidies én belastingregelingen. Zo kun je gebruikmaken van de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+), Regeling Verlaagd Tarief voor coöperaties, Energie Investeringsaftrek (EIA), Milieu-investeringsaftrek (MIA) én de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). En dat allemaal naast eventuele regionale regelingen en subsidies.

Hoe werkt het plaatsen van zakelijke zonnepanelen?

Het plaatsen van zakelijke zonnepanelen is eigenlijk heel simpel. Je begint met het inwinnen van advies. Een energieleverancier of onafhankelijk adviseur komt langs om te kijken welke dakdelen geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen, hoeveel panelen je nodig hebt en welke zonnepanelen je het beste kunt kiezen. Ook geeft die tips over de plaatsing van de zonnepanelen. In sommige gevallen kunnen deze het beste plat liggen, in andere gevallen is plaatsen in een hoek juist beter.

En andere mogelijkheid die veelgebruikt wordt binnen zowel het MKB als groot zakelijk is je dak verhuren voor zonnepanelen. Meer weten over zonnepanelen zakelijk inzetten?

Het goede nieuws is dat je met dit advies zelf eigenlijk niet zoveel hoeft te doen. De leveranciers nemen de installatie over het algemeen volledig uit handen. De monteurs plaatsen de zonnepanelen op je bedrijfsdak en zorgen dat alles meteen werkt. In de meeste gevallen hoef je jezelf ook niet zelf door de papieren rompslomp te werken, om in aanmerking te komen voor de financiële regelingen. Ook hier kun je hulp bij vragen en dat geven de goede leveranciers maar al te graag.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *