Een arbodienst zet zich in om zieke medewerkers te begeleiden naar een voorspoedig herstel en re-integratie. Het hebben van een arbodienstverlening is dan ook een belangrijk element voor bedrijven. Het terugkeren naar de werkvloer is iets wat zo spoedig mogelijk dient te gebeuren en een arbodienst kan daarbij helpen. Maar wat vinden moderne ondernemers precies belangrijk op het gebied van een arbodienst? Je leert er meer over in dit artikel op Duurzaaminjewerk.nl.

Voordelen van een arbodienst

Wanneer je als bedrijf een goed contract hebt opgesteld met een arbodienst, kan dit verschillende voordelen hebben, namelijk:

  • Met een arbodienst heb je altijd advies op het gebied van bedrijfsgezondheid.
  • Met een arbodienst heb je altijd een partner waarmee je kunt sparren over ziektepreventie, verzuimbegeleiding en duurzame inzet.
  • Een arbodienst mag medische vragen stellen aan de werknemers, terwijl een werkgever dit niet zomaar mag doen.
  • Een arbodienst beschikt over een netwerk van deskundige specialisten. Hierdoor kunnen ze een werknemer doorsturen naar een geschikte behandelaar, wanneer dit nodig is.
  • Een arbodienst medewerker kent alle procedures en regels van het UWV en weet wat er gedaan moet worden wanneer een verzuim langer duurt dan verwacht.
  • Een arbodienst maakt altijd een probleemanalyse aan het begin van het verzuim waardoor er een verwachting kan worden gegeven over hoe lang het verzuim zal duren en over de re-integratie.

Wist je dat het werken met een arbodienst verplicht is? Sinds juli 2017 is het voor elke werkgever in Nederland verplicht om een basiscontract met een arbodienst te hebben. Het is dus belangrijk voor ondernemers die werknemers hebben om een arbodienst in handen te nemen.

arbodienstverlening

Moderne arbodienstverlening

Als moderne ondernemer wil je dat je arbodienst zo goed en snel mogelijk geregeld is. Je kunt ervoor kiezen om een arbodienst in handen te nemen waarbij je de afspraken op maat kunt maken. Zo kun je de arbodienst aanpassen naar de behoeften van jouw bedrijf.

Ook is het belangrijk om een arbodienst in te schakelen die snel handelt en waarbij zieke werknemers dezelfde dag nog worden gecontacteerd. Daarnaast is het goed om te werken met dezelfde casewerker, die alle ins en outs van jouw onderneming kent. Kies bijvoorbeeld voor de arbodienst Rotterdam voor de moderne ondernemer.

Transitievergoedingen

Wanneer een werknemer wordt ontslagen op staande voet, wordt er vaak geen transitievergoeding gegeven. We hebben echter een voorbeeld uit de praktijk waarin het iets anders is gelopen. Het verhaal gaat over een man die 11 jaar bij een bedrijf heeft gewerkt, tot hij ziek werd. Na een paar maanden was de man beter en kon hij gaan re-integreren volgens de bedrijfsarts. De man vond echter zelf dat dit niet het geval was. Hij komt vervolgens dus ook niet opdagen.

De man werd daardoor, geheel terecht, ontslagen op staande voet. Normaal gesproken betekent dit dat je geen transitievergoeding krijgt. De kantonrechter heeft in dit geval geoordeeld dat deze man dit wel kreeg. Dit kwam omdat de werkgever toegaf dat de werknemer gedurende 11 jaar wel goed werk heeft verricht.

Het kan voorkomen dat je advies over transitievergoeding bij ontslag op staande voet wilt krijgen. In dat geval kun je altijd een arboarts inschakelen om meer informatie te krijgen.

Categorieën: Arbeid

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *