Ben je werkzaam als chauffeur van een heftruck of een hoogwerker en heb je nog geen papieren gehaald? Dan is het volgen van een professioneel hoogwerker certificaat of een heftruck certificaat een absolute aanrader voor jou! Steeds meer werknemers in de industriële sector, de transportbranche en het bedrijfsleven kiezen ervoor om zichzelf bij te scholen qua heftruck rijden of als het gaat om het werken met een hoogwerker. Of hun werkgevers en bazen besluiten om hun personeel een cursus op dit terrein aan te bieden. Maar waarom eigenlijk? Wat is er zo voordelig aan het behalen van een hoogwerker certificaat of een heftruck certificaat? Lees dit artikel en je komt er snel achter waarom het ook voor jou nuttig is om een erkend certificaat te behalen binnen jouw vakgebied!

Hoe zit een cursus voor een hoogwerker certificaat in elkaar?

Als je een hoogwerker certificaat wilt gaan halen, moet daarvoor een cursus worden gevolgd. Cursussen voor hoogwerkers bestaan uit twee onderdelen, namelijk een theoretisch gedeelte en een praktijkexamen. De meest aanbieders van dit soort cursussen bieden de opleiding aan op één dag, maar soms kan het ook zijn – afhankelijk van het soort hoogwerker cursus of de opleider – dat je meerdere dagdelen bezig bent om het certificaat te behalen. Tijdens de theorie leer je veel over de technische aspecten van hoogwerkers en hoe deze machines veilig gebruikt behoren te worden. Er wordt onder meer ingegaan op de ARBO-wetgeving en regelgeving rondom veilig werken met zware of gevaarlijke machines. Het praktijkdeel bestaat uiteraard uit het oefenen met een hoogwerker, gericht op het veilig en efficiënt bedienen van deze machines.

Redenen waarom een hoogwerker certificaat handig is

Er zijn meerdere redenen die het in bezit hebben van een hoogwerker of heftruckcertificaat handig maakt voor de betreffende medewerkers voor de werkgever. In de eerste plaats verhogen mensen die in de industrie, wegenbouw of tuinbouw werken met het bezit van dit certificaat hun kans op werk. Bij sollicitatiegesprekken heb je altijd een streepje voor als je over certificaten beschikt die binnen jouw vakgebied relevant zijn. Je komt dus sneller aan werk als je werkzoekend bent!

Een tweede voordeel is het vertrouwen dat het bezit van een hoogwerker certificaat je geeft tijdens je werk. Omdat je alle ins en outs van deze machines kent en voldoende geoefend hebt met het veilig gebruiken van hoogwerkers, kun je deze machines relaxter gebruiken.

Daarbij is natuurlijk ook, dat is een derde reden waarom deze certificaten handig zijn, het veiligheidsaspect belangrijk. Wie een certificering heeft voor het gebruiken van hoogwerkers, loopt minder risico op ongevallen. Je kunt veilig op hoogte werken, vooral omdat je weet wat de veiligheidsregels zijn en wat je wel of niet moet doen.

Ten slotte: voor werkgevers zijn er ook de nodige voordelen. Laat je jouw magazijnpersoneel een certificaat behalen, dan wordt dat vaak gewaardeerd door klanten en toeleveranciers. Sterker nog: er zijn relaties die van hun contacten vereisen dat hun personeel met het behalen van passende certificeringen aan de gebruikelijke ARBO-wetgeving voldoet.

Categorieën: Arbeid

1 reactie

Emma · 17 november 2021 op 12:50

Bedankt voor het informatieve artikel over een hoogwerker certificaat. Ik wist niet dat de cursus uit twee delen bestaat, de theorie en praktijk. Mijn neef moet binnenkort een VCA cursus volgen om veilig te werken, hij heeft al een hoogwerker certificaat. Ik ga zelf ook onderzoeken of dit iets voor mij is!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *