Een laptop, bureaulamp en printer. Ze vragen allemaal energie. Net als de wifi, het koffieapparaat en de centrale verwarming. En nu je hier thuis zo’n vijf dagen per week gebruik van maakt, is de kans groot dat dit zich zal vertalen in een hogere energierekening. Hoe kun je duurzaam met deze situatie omgaan? We geven 5 tips om je energierekening laag te houden: ook nu je elke dag thuiswerkt.

1. Benut accu’s van apparaten

Voor de meeste thuiswerkers behoren een laptop en smartphone tot de basisattributen om thuis te kunnen werken. Maar ze hoeven heus niet continu met het stroomnetwerk verbonden te zijn. Onze tip? Laad je apparatuur alleen op als de batterij leeg is en benut eens wat vaker de accu. Schakel ook de optie ‘batterijbesparing’ in. Je beeldscherm is dan wat minder fel en je laptop gaat eerder in de sluimerstand als je hem niet gebruikt. Zo gaat de batterij nóg langer mee.

2. Voorkom sluipverbruik

Ook onze tweede tip gaat over het beperken van onnodig energieverbruik. Per jaar betaalt een huishouden tot wel 100 euro aan sluipverbruik. Dat is het verbruik van energie door apparaten die niet gebruikt worden, maar wél gekoppeld zijn aan het stroomnetwerk. Zonde natuurlijk. Laat je apparaten daarom niet stand-by staan, maar haal aan het einde van je werkdag álle stekkers uit het stopcontact. Maak het je zelf extra makkelijk met een stekkerdoos. Zo ben je met één stekker of schakelaar al klaar.

3. Sluit je werkkamer af

Om comfortabel thuis te kunnen werken, heb je tijdens de koude wintermaanden hoe dan ook de centrale verwarming nodig. Maar je kunt het gebruik hiervan heel goed beperken. Door de deur van je werkkamer dicht te houden bijvoorbeeld. Draai de radiatoren in kamers waar niemand is uit en verwarm alleen de kamer waar jij werkt. Zo voorkom je onnodige stookkosten. Ditzelfde geldt overigens voor de zomermaanden, waarin je gebruikmaakt van airconditioning.

4. Zorg voor genoeg beweging

Warme handen en voeten krijg je niet alleen dankzij de centrale verwarming, maar ook door af en toe even te bewegen. Loop tussen de werkzaamheden even een rondje in huis, doe wat rek- en strekoefeningen, of haal buiten een frisse neus. Zo bevorder je de doorbloeding en krijg je het vanzelf lekker warm. Als je te lang stilzit achter je laptop bereik je precies het tegenovergestelde: doordat je armen en benen relatief stil zitten, vermindert de bloedsomloop en krijg je het koud.

5. Maak duurzame keuzes

Tot slot kun je er in zijn algemeenheid op letten dat je duurzamere keuzes maakt. Kijk eens naar de mogelijkheden voor groene energie, of het plaatsen van zonnepanelen. Kies voor een herbruikbare mok, in plaats van wegwerpbekers. Schakel de verlichting uit op plekken waar niemand is – of plaats een sensor, zodat dit automatisch gebeurt. En voorkom dat je onnodig veel documenten uitprint: houd het digitaal en bespaar op papier.

Categorieën: Duurzaamheid

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *