Gerecycleerde polyestervezels worden geëxtraheerd uit gerecycleerde plastic flessen (PET) en worden in toenemende mate gebruik voor het maken van stof voor kleding. Wat anders als afval zou worden beschouwd, wordt omgevormd tot een nieuwe nuttige hulpbron, wat een grote overwinning is, aangezien Polyester geen bijzonder eco-verantwoordelijke grondstof is.

Gerecycleerd polyester

Gerecycled polyester wordt gebruikt voor kleding in veel industrieën. Het is een uitzonderlijk veelzijdig materiaal en een vezel die wereldwijd respectvol is voor het milieu. Bij Snickers Workwear worden beschermende weefsels gebruikt voor vervaardiging van de kleding.

Gerecycleerde materialen, zoals gerecycled polyester, zijn essentiële elementen voor eco-design-producten. Ze hebben een kleinere ecologische voetafdruk en dragen bij aan het Europese klimaatneutrale doelstelling in 2050. Eén van de doelstellingen die de Nederlandse regering ondersteunde, is om ten minste 30% aan gerecycleerde materialen in nieuw textiel bij 2030 op te nemen.

Ecologisch, duurzaam en economisch

In vergelijking met gewoon Polyester biedt gerecycled Polyester vrijwel dezelfde eigenschappen, maar met aanzienlijke milieuwinsten.

Het is duurzaam, licht, sterk, ecologisch en economisch. Het biedt een goede degelijkheid van kleuren, droog snel en is bestand tegen vlekken. Dat is de reden waarom polyester vaak in alle textiel wordt gebruikt, voor thuis, kleding of sport om maar een paar zaken te noemen.

Een cruciaal voordeel van het gebruik van gerecycled polyester ten opzichte van gewoon polyester is de vermindering van de hoeveelheden flessen die in de stortplaatsen worden gegooid. De plastic flessen worden hergebruikt in het produceren van gerecycleerde polyestervezels, die de besmetting van de aarde als de vervuiling van water en lucht vermindert. Het betekent ook dat we minder olie gebruiken voor het creëren van polyester.

De garantie van een gerecycleerde 100% polyester textielsamenstelling

Zelfs als een label aangeeft dat de stof is samengesteld uit gerecycled polyester, betekent dit niet altijd dat het inderdaad 100% gerecycled polyester is. Wanneer de stof goedkoper is, verraadt de prijs vaak de aanwezigheid van een mengsel met maagdelijke polyester.

Dat is het onderscheid tussen bijvoorbeeld een Snickers werkbroek en goedkopere kleding. De broeken van Snickers zijn ontworpen en gemaakt om in moeilijke omstandigheden comfortabel te zijn. Het is kleding die bescherming biedt en flexibel is, daarom wordt voor het gebruik van textiel altijd de beste keuze gemaakt.

Controle

Een manier om te bevestigen dat een stof 100% gerecycled polyester is om te controleren of het gecertificeerd is.

GRS- en SCS-certificeringen worden verleend door neutrale derden die de affirmaties voor gerecycleerde producten bevestigen. In deze certificeringsrapporten kun je het percentage gerecycled polyester-inhoud controleren, evenals de oorsprong van grondstoffen, post-consumer of post-industrieel afval. Beide normen geven aan dat mechanisch gerecycleerde polyestervezel is gemaakt van gerecycleerde materialen.

Dan heb je zeker het bewijs dat de vezels worden geproduceerd met 100% gerecycleerde inhoud.

De in de textiel gebruikte vezels, zijn gemaakt van gerecycleerde plastic flessen en industrieel afval dat wordt verzameld, gewassen en in kleine stukjes worden gesneden die “vlokken” heten. Deze vlokken worden vervolgens gesmolten en getransformeerd in bruikbare chips. Ten slotte worden de chips opnieuw gesmolten en worden omgezet in vezels voor de textielindustrie.

Categorieën: Milieu

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *