Veel stuurprogramma’s van elektrische voertuigen brengen de auto thuis en terwijl thuis het opladen ongetwijfeld handig is, kan het gevaarlijk zijn, indien het verkeerd wordt gedaan. In feite zijn er nog te veel mensen die gevaarlijk thuis opladen vanwege de afwezigheid van lokale openbare oplaadpunten.

Wat is er precies gevaarlijk aan opladen? En hoe kun je jouw elektriciteitsvoertuig veilig van stroom voorzien? Lees verder om alles te weten te komen wat je moet weten over het veilig opladen van jouw elektrische auto thuis.

Thuis opladen kan gevaarlijk zijn, indien verkeerd gedaan

Er zijn veel manieren om je elektrische voertuig thuis op te laden en het thuis laden staat over het algemeen bekend om het gemak. Zonder de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, kan het echter ook gevaarlijk zijn.

Om te begrijpen waar de gevaren liggen, is het eerst belangrijk om te leren over de verschillende niveaus van opladen. Niveau 3 Opladen is het snelste type auto-opladen dat bestaat, wat elektrische voertuigen in slechts 15 minuten oplaadt. Vanwege het vereiste hoge vermogen dat nodig is, vind je deze opladers echter niet op residentiële locaties. Ze zijn veel beter geschikt voor lokale locaties zoals benzinestations of autodepots. Dit betreft een laadpaal zakelijk.

Level 2 oplader

Level 2-opladers zijn het meest voorkomende type laadstation. Gezien hun relatief snelle oplaadsnelheid en het vereiste vermogen, vind je meestal niveau 2-opladers op commerciële of residentiële locaties. Het betreft over het algemeen laadpalen voor thuis.

Niveau 1 opladen is het langzaamste laadniveau, maar het is ook het meest toegankelijke. Het werkt door de kabel aan te sluiten die bij jouw auto hoort,  in een normaal stopcontact. Dit is echter waar de potentiële gevaren sluimeren.

Veel EV-stuurprogramma’s leveren hun elektrische (of plug-in hybride) voertuigen met verlengsnoeren op die gewoon niet geschikt zijn voor EV-opladen. Velen maken gebruik van een verlengsnoer.

Het is niet moeilijk om te zien hoe deze oplaadmethoden gevaarlijk kunnen zijn. En hoewel het misschien verleidelijk is omdat het goedkoper is, kun je je afvragen of het echt de moeite waard is om je veiligheid voor lief te nemen? Laten we dus een kijkje nemen bij elke oplaadmethode en helpen om de veiligste optie te vinden om jouw EV op te laden.

Heb je een laadstation nodig voor een elektrische auto?

Niet noodzakelijk, omdat elke elektrische auto meestal wordt geleverd met een oplaadkabel waarmee je jouw EV op kunt laden via een stopcontact. Dankzij de strenge automotive-veiligheidsnormen zijn deze kabels normaal gesproken voorzien van bescherming.

Maar het opladen van jouw EV met behulp van een stopcontact kan nog steeds gevaarlijk zijn.

Natuurlijk zijn de standaardbeschermingen goed, maar ze zijn echter niet altijd genoeg om het stopcontact van je huis te beschermen tegen oververhitting. Dit geldt vooral voor huizen met oude elektrische installaties.

Het opladen van je EV in een stopcontact duurt lang. Standaard huishoudelijke stroom kan maximaal 2,3 kW (10 A) leveren. Om dat in perspectief te zetten, betekent dit dat het meer dan 25 uur zou duren om een ​​50 kW Peugeot E-208 tot slechts 80 procent op te laden. Daarom is een laadpaal kopen een veel duurzamere oplossing.

Categorieën: Duurzaamheid

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *