De laatste jaren is iedereen steeds meer gaan recyclen. Een stoffen tas meenemen naar de supermarkt, restjes eten bewaren, scheiden van afval of het gebruik van herbruikbare flessen. Het zijn allemaal simpele dingen die we gemakkelijk in ons dagelijks leven kunnen toepassen. Tegenwoordig is er echter een nieuwe trend: de circulaire economie. In deze blog op Duurzaaminjewerk.nl vertellen we hier meer over en geven we tips voor het circulair inrichten van jouw kantoor!

Circulaire economie

De noodzaak voor een circulaire economie is hoog volgens de rijksoverheid. De wereldbevolking blijft groeien, terwijl de hoeveelheid beschikbare grondstoffen blijft dalen. We gebruiken met z’n allen zoveel producten en grondstoffen, waardoor er op den duur niks meer over zal blijven. Daarnaast zijn wij in Nederland vaak ook nog afhankelijk van geïmporteerde producten. 

Het idee van een circulaire economie is daarom om alleen gebruik te maken van herbruikbare grondstoffen. Door alle grondstoffen her te gebruiken, zullen er minder nieuwe grondstoffen geproduceerd hoeven te worden en zal er ook geen afval meer bestaan. Om volledig op een circulaire economie te draaien, zal er nog veel veranderd moeten worden, maar onbewust zijn al veel mensen hiermee bezig. Mensen ruimen hun huis op en kleding of spullen die niet meer gebruikt worden, worden verkocht of naar de kringloop of een goed doel gebracht. 

Kantoor herinrichten

Je kan circulaire economie ook heel eenvoudig gebruiken bij de herinrichting van een ruimte. Dit is toepasbaar in elke ruimte in huis, maar ook voor bedrijven is het mogelijk om bij het herinrichten gebruik te maken van een circulaire kantoorinrichting.

Als eerst is het belangrijk om na te gaan wat er allemaal staat. Zijn de spullen nog goed, moeten ze opgeknapt worden of kunnen ze helemaal niet meer gebruikt worden? Als spullen nog prima zijn om te gebruiken, maar niet meer in het interieur passen, kun je ze ergens anders een tweede leven geven. Dit kan door het te verkopen, te doneren of naar een kringloopwinkel te brengen. Er zijn vast wel plekken in de buurt die bepaalde spullen goed kunnen gebruiken. Zo heeft een dierenasiel vaak behoefte aan oude handdoeken. 

circulair inrichten kantoor

Circulair inrichten kantoorruimte

Je kan het product ook opnieuw verven of bekleden. Op deze manier kan je het product en de ruimte op een eenvoudige manier ander inrichten, zonder nieuwe spullen te hoeven kopen. Als het product helemaal niet meer te gebruiken is, kan je kijken of je de onderdelen op een andere manier in het interieur kan gebruiken. Zo zou je het leuke printje van de stoelbekleding kunnen gebruiken als kussensloop of als decoratie in een fotolijst of aan de muur. De houten poten of armleuningen kan je vervolgens gebruiken als wandrek, een nieuw kastje of als hout voor in het haardvuur.

Probeer bij de volgende herinrichting te kijken wat je allemaal hebt en kijk naar andere mogelijkheden hiervan. Met een paar doe-het-zelf klusjes heb je al eenvoudig een andere inrichting.  

Op Duurzaaminjewerk.nl geven we je graag meer tips over duurzaam ondernemen, vitaliteit op de werkvloer en besparen op energieverbruik. Bekijk alle blogs voor de beste inspiratie!


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *