Het zelf opwekken van zonne-energie is de laatste jaren steeds populairder geworden. Zonne-energie is een duurzaam alternatief voor het gebruik van fossiele brandstoffen. Steeds meer huishoudens laten dan ook een of meerdere zonnepanelen op hun dak installeren. Op deze manier kunnen mensen gemakkelijk een steentje bijdragen aan een duurzame maatschappij. Wil jij zonnepanelen kopen? Op Duurzaaminjewerk.nl vertellen we waar je op moet letten!

Type dak

Het is belangrijk om na te gaan of het zin heeft om zonnepanelen op je eigen dak te laten plaatsen. Hierbij is het type dak en de ligging van belang. Aangezien de zon opkomt in het oosten en ondergaat in het westen, zal een zonnepaneel richting het noorden niet veel opleveren. Zonnepanelen kunnen daarom het beste geplaatst worden richting het zuiden, zuid-oost of zuid-west.

Daarnaast is de hellingshoek van het paneel belangrijk. Aangeraden wordt om het paneel op een hoek van 35 graden te plaatsen. Hierbij is het echter niet mogelijk om een volgende rij vlak naast te bevestigen door de schaduw die hierdoor ontstaat. Tot slot moeten er geen hoge bomen of gebouwen in de weg staan, waardoor het dak (deels) in de schaduw ligt. Al deze variabelen beïnvloeden de hoeveelheid zonnepanelen die geplaatst kunnen worden.

Soort zonnepaneel

Als duidelijk is dat er zonnepanelen geplaatst kunnen worden, kan je een keuze maken tussen de verschillende type zonnepanelen. Ze zijn in verschillende soorten, maten en kleuren verkrijgbaar. Bij deze keus is niet de prijs een belangrijke factor, maar de capaciteit. Hoeveel energie levert het paneel op? De kosten voor zonnepanelen en het plaatsen ervan zijn niet goedkoop, maar na een aantal jaar heb je deze investering terugverdiend. Daarnaast is het van belang dat de panelen over de juiste keurmerken beschikken om geplaatst te mogen worden.

Doe ook goed onderzoek naar de leverancier, installateur, keurmerken en verschillende garanties. Mochten er problemen ontstaan, dan is het wel fijn dat ze gerepareerd of vervangen kunnen worden. Veel informatie om rekening mee te houden. Er zijn verschillende instanties die advies op het gebied van zonnepanelen kunnen geven, bijvoorbeeld voor Zonnepanelen in Friesland.

zonnepanelen plaatsen

Regeling zonnepanelen

In het verleden was het mogelijk een subsidie aan te vragen voor het plaatsen van zonnepanelen. Deze is helaas beëindigd, al kan je nog wel gebruikmaken van een energiebespaarlening en salderingsregeling. Met een energiebespaarlening kun je als particulier, school of vereniging voor eigenaars verschillende energiebesparende maatregelen financieren tegen voordelige voorwaarden.

Als je eenmaal zonnepanelen hebt geplaatst, is het mogelijk dat je meer energie opwekt dan dat je gebruikt. De energie die je op dat moment niet gebruikt, kun je leveren aan je energieleverancier en hier een vergoeding voor ontvangen. Bekijk dus goed van welke regelingen je gebruik kan maken. 

Meer tips over duurzaam ondernemen, energie besparen en vitaliteit op de werkvloer? Bekijk alle blogs van Duurzaaminjewerk.nl voor de beste tips!

Categorieën: Energie

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *