Ben je op zoek naar een nieuwe vloer bij je thuis of voor op je werk? Dan zijn er natuurlijk allerlei factoren die van invloed zijn op je keuze. De vloer moet er bijvoorbeeld mooi uit zien en de prijs is ook van belang. Maar wat tegenwoordig ook steeds vaker meespeelt is in hoeverre een vloer duurzaam is. Duurzaamheid is anno 2021 een hot topic en het wordt hoog tijd dat we tegen het licht houden hoe duurzaam de verschillende soorten vloeren eigenlijk zijn. In dit artikel proberen we een antwoord te vinden op de vraag: welke vloersoort is het meest duurzaam, laminaat, PVC of massief hout?

Laminaat wordt steeds duurzamer

Van oudsher is laminaat het mindere broertje van PVC en massief hout als het gaat om duurzaamheid. Dit type vloer is vooral populair vanwege de vriendelijke prijs, iets wat natuurlijk niet meteen samengaat met een lange levensduur. Maar vergis je niet: laminaatvloeren hebben zich de laatste jaren erg positief ontwikkeld. Zo zijn ze kwalitatief beter dan vroeger, waardoor ze langer meegaan en dus duurzamer zijn. Ook wordt dit type vloer steeds vaker gemaakt van hout met dat een milieuvriendelijk keurmerk heeft.

PVC is duurzamer dan je denkt

‘PVC – dat wordt toch gemaakt van kunststof? Kan dus niet duurzaam zijn.’ Zomaar een gedachte die menigeen heeft als hij of zij denkt aan PVC. Maar niets is minder waar. Doordat PVC langer meegaat en slijtvaster is, is het zelfs duurzamer materiaal dan laminaat. Gemiddeld wel zo’n 30 jaar! Bovendien is het productieproces van PVC tegenwoordig ook erg duurzaam.

Massief hout, de milieuvriendelijkste optie

Vergeleken met laminaat en PVC is een vloer van massief hout de meest milieuvriendelijke optie. Van de drie typen gaat het namelijk het allerlangst mee, wel tientallen jaren als je hem regelmatig schuurt. Ook het productieproces is het meest duurzaam, doordat het gebruikte hout niet eerst intensief hoeft te worden bewerkt om de planken te creëren. 

Let altijd goed op de keurmerken

Van de drie besproken vloeren is een houten vloer dus het meest duurzaam. Maar eigenlijk valt voor alle drie wel wat te zeggen, aangezien laminaat en PVC ook steeds duurzamer worden. Het is in elk geval altijd belangrijk dat je goed let op de keurmerken van een vloer die je wilt gaan kopen. Deze geven namelijk aan hoe milieuvriendelijk hij is. Bekende keurmerken om op te letten zijn het FSC, PEFC of DUBOkeur keurmerk.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *