Thuis, op kantoor, in fabrieken: zonwering is overal te vinden. Raamdecoratie heeft meerdere functies. Denk aan zonlicht tegenhouden, privacy vergroten of een ruimte verduisteren. Maar wist jij dat je met de juiste raamdecoratie jouw energieverbruik kan verminderen? Lees in deze blog op Duurzaaminjewerk.nl hoe je dit doen en welke raamdecoratie het meest effectief is.

‘s Zomers en ’s winters energiebesparend

In de zomer kun je raamdecoratie gebruiken om de (zon)warmte tegen te houden. Je verbruikt minder energie door bijvoorbeeld de airco of ventilator minder te gebruiken. In de winter kun je raamdecoratie gebruiken om de warmte binnenshuis te houden. Dankzij de isolerende werking hoef je minder warmte te stoken. Wist je dat maar liefst 37% van de warmte verloren gaat via het raam?

Wat is de meest isolerende raamdecoratie?

 1. Verduisterende dubbele honingraat plisségordijnen
 2. Verduisterende rolgordijnen
 3. Rolgordijnen met een gemetalliseerde achterkant (screendoeken)
 4. Aluminium jaloezieën
 5. Shutters
 6. Houten of stoffen jaloezieën
 7. Lamellen
 8. Verduisterende vouwgordijnen of overgordijnen
 9. Duorolgordijnen
 10. Paneelgordijnen

Verduisterende rolgordijnen en screendoeken

verduisterende screendoeken energieverbruik

Rolgordijnen zijn erg populair en werken erg eenvoudig. Je hebt bij rolgordijnen de keuze uit honderden kleuren en verschillende soorten stoffen: transparant , verduisterend, licht doorlatend of screendoeken. Het past in elke ruimte en je kunt rolgordijnen op maat samenstellen.

De meest isolerende optie zijn de verduisterende rolgordijnen en rolgordijnen met gemetalliseerde achterkant (ook wel screendoeken, door de zilveren reflectie laag). Andere voordelen van rolgordijnen zijn:

 • ze kunnen tot wel 4 meter breed en hoog gemaakt worden;
 • geschikt zijn voor vochtige ruimtes (alleen verduisterende versie);
 • optie tot elektrische bediening.

Meest isolerend: de verduisterende dubbele honingraat plisségordijnen

dubbel honinggraat plissé gordijnen

Plisségordijnen bestaan uit een systeem waaraan een geplooide (plissé) doek is bevestigd. Vanaf zijaanzicht ziet de stof eruit als een zigzag (bij een enkele stof) of als een honingraat (bij een dubbele stof). Plisségordijnen kies je met een verduisterende, licht doorlatende of transparante stof.

De meest isolerende vorm is een plisségordijn met een verduisterende, dubbele honingraatstof. Aan de binnenkant van de stof zit een aluminium binnenlaag die extra isolerend werkt. Meer voordelen zijn:

 • verschillende bedieningen: koord, ketting of handgreep;
 • keuze uit meer honderden kleuren;
 • de stof vrij kan hangen (in het midden van het raam), zodat je de stof bijvoorbeeld alleen op ooghoogte hebt hangen. Je krijgt op deze manier wel licht binnen via de boven- en onderkant.

Overige tips om energiezuiniger te worden

 • Hang je raamdecoratie niet voor de verwarming. Er wordt dan namelijk voor niets gestookt, want de warmte nergens naar toe kan. Ook kun je beter geen kasten of bankstellen voor je verwarming zetten.
 • Zorg dat je raamdecoratie ’s avonds en ’s nachts gesloten is. De warmte blijft dan meer binnen. Dit is niet alleen goed voor de energiebesparing, maar ook nog eens een stuk gezelliger.
 • Heb je nog geen dubbel glas? Dan is het wel interessant om te kijken naar de mogelijkheden. Dubbel glas werkt beter isolerend dan enkel glas. Als dit geen optie is, dan is het goed om te weten dan enkel glas in combinatie met goede, isolerende binnen zonwering zelfs beter isoleert dan alleen dubbel glas zonder raamdecoratie.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *