We vergeten vaak de vloer als we onze woning aan het isoleren zijn, maar ook hier kan er warmte uit het huis ontsnappen, naast het dak en de muren. In oudere woningen die gebruik maken van houten vloeren zitten opgeschorte houten vloerdelen bevestigd aan de vloerbalken met daaronder een luchtruimte. Dit is een groot potentieel warmteverlies. Als u lucht uit de vloer kan voelen komen, kunt u er zeker van zijn dat de warmte de andere kant op gaat.

Op maat gemaakte tapijten en kleden zullen helpen om uw vloeren tot op zekere hoogte te isoleren, maar het is beter om de vloer eronder te isoleren met behulp van een minerale wol, of een dekenisolatie van glasvezel, bevestigd tussen de vloerbalken. Het is belangrijk om een goede vloerisolatie te behouden onder de houten vloeren zodat deze niet zullen rotten, maar zorg er tevens voor dat de ruimte onder de vloer niet volledig wordt gevuld waardoor alle luchtdoorlatende stenen in de buitenmuren worden geblokkeerd.

Het belang van goede vloerisolatie

De ruimtes tussen de individuele vloerplaten en de ruimte tussen de vloerplaten en de plinten moeten worden afgedicht met behulp van een siliconenkit. Deze zijn beschikbaar in tube vorm, zijn makkelijk in gebruik en tevens beschikbaar in vele kleuren om bij de kleuren van uw hout te kunnen aansluiten. Deze eenvoudige taak kan zelf worden ondernomen. Als u een zwevende dichte vloer heeft, zoals een betonnen balk en blokken constructie, of als de vloer solide is, een grond-dragende type, dan is isolatie onder de vloer geen realistische optie. In plaats daarvan zult u het bovenste oppervlak van de vloer moeten isoleren. Een zwevende vloer is geen optie. U zou zelfs van de gelegenheid gebruik kunnen maken om vloerverwarming te installeren.

Dakisolatie is onmisbaar

In een niet-geïsoleerde woning kunt u tot wel 25% van uw warmte verliezen via het dak. Warmte heeft een natuurlijke eigenschap om op te stijgen en het dak zal hierdoor voor uw woning vaak de uitgang vormen. Het isoleren van uw dak is daarom een noodzaak om warmteverlies van uw woning te helpen verminderen en zodanig geld te besparen op uw energierekening.

Dakisolatie is een relatief eenvoudige taak dat de meeste huiseigenaren zelf kunnen aanpakken. Als uw zolder geen isolatie heeft, of onvoldoende isolatie, is het alsnog makkelijk om tussen de balken een nieuwe isolatie aan te leggen in de vorm van een deken, gemaakt van minerale wol of glasvezel.

Een zeer milieuvriendelijke optie is om te kiezen voor het gebruik van schapenwol voor de isolatie. Deken isolatie kan eenvoudig worden gesneden op de juiste maat om netjes tussen de balken te kunnen passen. In het Verenigd Koninkrijk is de huidige minimale dikte voor de zolderisolatie 270 mm, mocht u hier niet aan voldoen kunt u alsnog de isolatie corrigeren tot de juiste dikte. Vergeet niet om ook uw leidingen en tanks te isoleren als u toch over isolatie aan het nadenken bent, omdat voor dit soort isolatie de temperatuur van het dak zal moeten worden verlaagd.

Waarom kiezen voor het isoleren van een dak?

Als uw dak niet erg toegankelijk is, overweeg dan eventueel de optie voor geblazen isolatie. Dit soort werk mag alleen worden gedaan door een professionele installateur. Als de ruimte van het dak wordt gebruik voor accommodatie, zal ook de onderkant van het dak moeten worden geïsoleerd. Dit is een taak voor experts. Platte daken kunnen zowel van binnen- als van buitenaf worden geïsoleerd.

Dit is een taak voor specialisten die het beste kan worden uitgevoerd tijdens andere taken, zoals tijdens het waterbestendig maken van de buitenkant van uw woning of tijdens het herinrichten van uw kamers, om zodanig minimaal last te hebben van verstoringen en kosten. Dakisolatie zal in een mum van tijd zichzelf terug betalen door het vele geld wat u zal besparen op uw stookkosten.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *