Wat doen werkgevers om duurzaam te opereren? In dit artikel interviewen we de eigenaar van de organisatie “Mijn Urgentie”. Een organisatie dat zich inzet voor woningzoekenden in noodsituaties.
In gesprek met Emir Aras, oprichter van MijnUrgentie.
We zitten nu in gesprek met Emir Benjamin Jozef Aras, de oprichter van MijnUrgentie, een sociaal werk kantoor dat zich toelegt op het bieden van hulp aan woningzoekenden in noodsituaties. Als de drijvende kracht achter de filosofie van het bedrijf heeft Benjamin samengewerkt met diverse instanties, waaronder de Digitale Sociale Kaart (DISK), en heeft hij partnerships gesmeed met verschillende gemeentes en hulpinstanties. Wat MijnUrgentie onderscheidt, is niet alleen de inzet voor dringende huisvestingsproblematiek, maar ook de nadruk op duurzaamheid. Hierover gaan we nu in gesprek met Emir.
Goedemiddag, Emir. Laten we meteen beginnen. Hoe integreert MijnUrgentie duurzaamheid in zijn dagelijkse activiteiten?
Emir: Goedemiddag. Duurzaamheid is voor ons geen modewoord, maar een essentieel onderdeel van wie we zijn als organisatie. Allereerst proberen we ons steentje bij te dragen door zoveel mogelijk digitaal te werken. Dat betekent minder papierverbruik en dus minder belasting voor het milieu.
Dat klinkt al als een goede stap. Zijn er nog andere initiatieven die jullie hebben genomen?
Emir: Absoluut. We moedigen telewerken aan om de CO2-uitstoot van woon-werkverkeer te verminderen. Daarnaast hebben we geïnvesteerd in energiezuinige kantoorelektronica en proberen we bewustzijn te creëren over energiebesparing onder ons personeel. Ook zijn we trotse donateurs van de Stichting Trees for All waar wij regelmatig een boom doneren om ons papierverbruik voor zover mogelijk te compenseren.
Dat zijn zeker concrete acties. Hoe zit het met de keuzes die jullie maken bij het selecteren van leveranciers?
Emir: Een goede vraag. We hebben een voorkeur voor leveranciers die aantoonbaar duurzaam opereren. Dat betekent niet alleen letten op prijs, maar ook op hun milieubeleid en inzet voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Het lijkt erop dat duurzaamheid echt verweven is in de bedrijfscultuur van MijnUrgentie. Kun je ons meer vertellen over de bewustwording onder het personeel?
Emir: Zeker. We organiseren regelmatig workshops en trainingen over duurzaamheid. Daarnaast moedigen we onze medewerkers aan om met ideeën te komen. We geloven dat duurzaamheid niet alleen van bovenaf moet worden opgelegd, maar ook van onderop moet worden gestimuleerd.
En hoe ziet de toekomst eruit? Zijn er nog plannen om duurzaamheid verder te integreren in de activiteiten van MijnUrgentie?
Emir: Absoluut. We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om duurzamer te opereren. Momenteel onderzoeken we de mogelijkheid van groene energie en bekijken we hoe we onze kantoorruimte nog energiezuiniger kunnen maken. Daarnaast kijken we naar manieren om onze maatschappelijke betrokkenheid te vergroten, bijvoorbeeld door samen te werken met lokale duurzame initiatieven.
Dat klinkt als een voortdurende inzet voor duurzaamheid. Bedankt voor het delen van deze inzichten, Emir.
Emir: Graag gedaan. Duurzaamheid is niet alleen een verantwoordelijkheid, maar ook een kans om positieve verandering te stimuleren. We hopen dat onze inspanningen anderen inspireren om ook stappen te zetten naar een duurzamere toekomst.
Ben jij benieuwd wat jouw bedrijf kan bijdragen aan een duurzame werkomgeving. Ontdek meer artikelen over duurzaamheid, vitaliteit, energie en arbeid op onze website.
0 reacties