Als jij op zoek gaat naar mondkapjes omdat je deze nu ook in openbare ruimtes moet dragen, dan kun je mondkapjes kopen met filter en zonder filter. Deze keuze is volledig aan jou, want de overheid laat daar zelf verder niets over los. Voor hen is het belangrijk dat je een niet-medisch mondkapje draagt en geen bandana, spatscherm of voorgebonden sjaal. Er zijn geen eisen gesteld met betrekking tot de kwaliteit van de mondkapjes. Als jij twijfelt of je mondkapjes zal kopen met filter of zonder, dan is de onderstaande informatie handig bij het maken van je beslissing.

Mondkapjes kopen met filter in plaats van medische mondkapjes

De overheid maakt het erg duidelijk dat medische mondkapjes niet bedoeld zijn voor het dagelijks gebruik. Deze zijn voor de zorgverleners die met corona patiënten werken essentieel en zij kunnen niet zonder. De kwaliteit van de niet-medische mondkapjes die je kunt kopen is niet altijd even hoog.

Daarnaast beschermen deze kapjes jou niet tegen het oplopen van het virus. Ze houden het virus alleen tegen als jij het bij je draagt. Wil je toch wat meer bescherming en de voorraad medische mondkapjes niet aanraken, dan kun je mondkapjes kopen met filter.

Verschillende soorten mondkapjes met filter

Er worden een aantal verschillende soorten mondkapjes met filter aangeboden. Zo zijn ze er in zowel wegwerp- als stoffen vorm. De wegwerp mondkapjes met filter moet je na een bepaalde tijd of na een bepaald aantal keren dragen bij het restafval doen. De stoffen mondkapjes met filter kun je wassen en opnieuw gebruiken. In dat geval kun je twee verschillende soorten stoffen mondkapjes kopen met filter.

Er zijn mondkapjes met een vakje waar je zelf een losse filter in kunt doen. Deze zijn ook wasbaar en geven je de mogelijkheid zelf te bepalen wanneer je een filter wilt gebruiken of niet. Andere stoffen mondkapjes hebben een geïntegreerde filter voor extra gebruiksgemak.

Waar moet je op letten?

Net als bij standaard mondkapjes het geval is, zijn er wanneer je mondkapjes gaat kopen met filter ook een aantal dingen om op te letten.

  • Wat wordt gefilterd en hoe? Filtert het mondkapje bijvoorbeeld ook deeltjes van uitlaatgassen, vervuiling en stuifmeel uit de lucht? Dat kan handig zijn als jij daar last van hebt.
  • Hoe kwalitatief is de filter? De meeste fabrikanten geven een certificering aan of vertellen je hoeveel effectiever het is dan een standaard mondkapje. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je voordeel uit je filter haalt.
  • Wat is de gebruiksaanwijzing? Hoe vaak moet je de mondkapjes wassen? Hoe lang kun je ze dragen? Hoeveel keer kun je ze opnieuw gebruiken? Dit is belangrijk voor jouw gebruiksgemak.

Wel of geen mondkapjes kopen met filter?

Het is volledig aan jou of je mondkapjes wilt kopen met filter of niet. Als je wat extra bescherming nodig hebt zonder de voorraad medische kapjes daarvoor aan te raken zijn deze mondkapjes met filter een uitstekende keuze. Voor een klein beetje extra geld kun je dan een stuk geruster de deur uit.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *