Een expert inhuren? Niks d’rvan! Jouw terras komt precies zo in elkaar te zitten als jij wilt omdat jij de constructie helemaal eigenhandig uit gaat voeren. In deze blog op Duurzaaminjewerk.nl leren we je hoe je zelf een duurzaam houten terras kunt bouwen!
Duurzaam houten terras bouwen
Buiten zitten is iets wat jij geheel onbekommerd wilt kunnen doen. Heerlijk van het uitzicht op je tuin – of een nog spectaculairder omgeving – genieten en uitrusten. Dus om de staat van jouw terras wil je je geen zorgen hoeven te maken. Dat is ook nergens voor nodig wanneer de ondergrond van duurzaam hout is gemaakt.
Niet van tegels? Nee. Nou ja, kan ook. Maar daar kan alg op groeien en er schiet met regelmaat mos en onkruid tussen de voegen door. Dat verwijderen is een hele klus en dat kun jij missen als kiespijn. Nee, jouw houten terras komt er. En je gaat het zelf bouwen, in gebruik nemen en er met recht maar wat trots op zijn!
Maten terras
Meet het oppervlak waar je vlonder komt te liggen zorgvuldig op en leg die maten nauwkeurig vast. Zo weet je hoeveel balken of planken jij nodig gaat hebben. Zo niet, dan kun je de afmetingen doorgeven aan een expert van jouw plaatselijke houtboer of bouwmarkt. Die helpt jou met het op maat maken van alle materialen. Je doet er bovendien verstandig aan om daar je hout te kopen en niet online of op basis van een papieren catalogus. De kleurverschillen met de werkelijkheid kunnen namelijk behoorlijk zijn.
Tip: de meest doorleefde en spectaculaire uitstraling behaal je door met behulp van steigerplanken jouw vlonder op te zetten.
Tussenruimte
Houd een vaste tussenruimte aan tussen alle onderdelen van tussen de 6 en 8 millimeter, zodat het hout kan ‘werken’, oftewel reageren op wisselende temperaturen.
Terrasbodem
Een drassige ondergrond brengt het risico met zich mee dat jouw vlonder scheef gaat liggen wegens deels wegzakken. Drainage of op een ietwat schuine bodem bouwen kan al helpen, evenals de aanleg van een worteldoek. Zo wordt de bodem namelijk niet vochtig en komen er geen stukken onkruid tussen je planken door.
Onderbalken
Meer onderbalken aanschaffen en gebruiken mag. Minder absoluut niet! Per houtsoort verschilt het hoeveel je er dient te gebruiken, maar ga je onder het minimum zitten dan wordt je constructie een stuk minder stabiel. Plaats bovendien alle balken op gelijke hoogte in verhouding tot elkaar.
Eerste houten plank
De eerste plank is net als alle andere en moet recht en haaks liggen. Zolang je die vaste tussenruimte aanhoudt – bijvoorbeeld met behulp van handige t-stukjes – moet dat geen enkel probleem vormen. Groot verschil met de rest is dat je die eerste plank wel meteen vastschroeft met behulp van speciale vlonderschroeven.
Volgende planken
Tja, gewoon neerleggen, die volgende planken. Toch een fout gemaakt? Begin dan opnieuw vanaf het punt waar het nog wél goed ging.
Randen
De onderkant is letterlijk in zicht, dat is even een dingetje. Heb je nog een paar planken over? Maak die dan aan de onderzijde vast, maar wel weer volgens die vaste afstandsregel.
Jottem, je bent er! Nu nog even al je spullen opruimen, de boel aanvegen, je terras inrichten en je bent helemaal klaar. Geniet nu maar van die mooie zomer!
0 reacties