Met zo veel mensen bij elkaar genereren jullie vast behoorlijk wat lichaamswarmte. Maar dat is niet voldoende om de kou buiten de deur van je bedrijfspand te houden. Hoe maak je jouw kantoorpand klaar voor de winter?
Kortom, je moet er zeker van zijn dat het ook in de killere maanden van het jaar comfortabel blijft. En het maakt daarbij niet uit of je gebouw nu oud of nieuw is, overal kunnen mankementen ontstaan die voor behoorlijk wat ongemak kunnen zorgen. Waar moet je op letten en hoe kun je dat verhelpen? Hieronder heeft Duurzaaminjewerk.nl wat praktische tips voor je verzameld.
Kantoorpand klaar voor de winter maken
Waar moet je op letten? In deze blog bespreken we o.a. isolatie, ventilatie, verwarming, cv-ketel, verlichting en afvoer.
Isolatie
Het kunnen kleine gaten en kieren zijn die grote problemen veroorzaken. Hoe productief ben je namelijk wanneer het tocht in je kantoor? Dit euvel wordt veroorzaakt door gaten en kieren in muren en wanden, soms aan en rond het kozijn van een deur of raam. Die moeten dus zo snel mogelijk grondig worden afgedicht.
Ook kan de opening onder een deur te groot zijn en koude lucht binnenlaten, waardoor de warmte via de tegengestelde route naar buiten vlucht. Dat proces ga je tegen door tochtstrips aan te brengen.
Rookkanalen
Niet veel kantoren hebben een open haard. In de meeste gevallen waarop die wel aanwezig zijn is er sprake van een werkruimte aan huis. Zodra je de ruimte hiermee verwarmt, staan de rookkanalen natuurlijk open. Sluit ze direct wanneer ze haard niet brandt, aangezien anders warmte ontsnapt.
Ventilatie
Ook al hadden we het net over het voorkomen dat buitenlucht jouw werkruimtes binnen kan komen, moet je toch echt om de zoveel tijd een deur of raam open zetten. Dat werkt verfrissend en is nodig om de lucht binnen te verversen.
Verwarming ontluchten
Zowel thuis als op kantoor maken radiatoren af en toe vreemde geluiden. Mocht je een geborrel horen, dan wil dat zeggen dat er zich te veel luchtbellen in deze verwarmingselementen bevinden. Dit betekent dat de warmteafgifte beperkt is. De enige manier om dit te bestrijden is de radiatoren te ontluchten.
CV-ketel wintercheck
Het is van groot belang dat je ketel het hele jaar door perfect presteert. Doet die dat niet, dan heb je wellicht geen warm water in de keuken en eventuele doucheruimte van je kantoor. Maar dat dit apparaat perfect functioneert is nog essentiëler wanneer het weer kouder begint te worden.
Ervaar je problemen, ben je niet helemaal zeker van jouw verwarmingsinstallatie of vermoed je dat jouw cv ketel vervangen moet worden? Laat er dan een expert naar kijken. Ga sowieso nooit zelf naar de slag: hier heb je iemand met expertise voor nodig.
Verlichting
Het weren van tocht zorgt ervoor dat je energierekening omlaag gaat, aangezien je minder hard hoeft te stoken. Zo’n zelfde tactiek kun je ook op je verlichting toepassen. Door energiezuinige pitten in te draaien, verlaag je je elektriciteitskosten aanzienlijk. Dit omdat je in het najaar en de winter veel eerder je lampen aan doet, aangezien het veel eerder donker wordt.
Kranen en afvoer buiten
Nou is Nederland meestal niet de basis voor een heel strenge vorst, maar wil je toch zeker zijn van je zaak. Je eventuele buitenkranen kunnen immers slachtoffer worden van de oplopende kou. Draai ze dan ook dicht zodra je ze niet meer nodig hebt om te voorkomen dat ze kapot vriezen.
Ook belangrijk: je dakgoten moeten compleet vrij zijn van bladeren, takjes en ander (natuurlijk) afval. Deze zorgen namelijk voor verstoppingen in je afvoer, wat je met dergelijk onderhoud eenvoudig voorkomt.
Thermostaat
Nog een energiebesparende tip: schakel ‘s nachts je thermostaat uit. Nadat je het pand verlaat en op slot draait, heb je immers geen warmte meer nodig daarbinnen. Waarom zou je dan nog al die verwarmingselementen vergeefs hun werk laten doen? Bespaar het milieu en je portemonnee door altijd aan de thermostaat te denken.
En mocht je nou bang zijn dat je het een keer vergeet, dan is daar een eenvoudige oplossing voor. Stel gewoon een timer in, zodat je er altijd van bent verzekerd dat je thermostaat op gestelde tijden actief is – en niet.
0 reacties