Het gaat goed op de arbeidsmarkt in Nederland. In 2019 en begin 2020 zijn er meer banen bijgekomen en is de werkloosheid licht gedaald. Dit betekent dat er sprake is van krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt. Maar wat betekent dit precies? En in welke sectoren zien we de grootste toename van banen? In deze blog op Duurzaaminjewerk.nl bespreken we de arbeidskrapte in Nederland op basis van cijfers van het CBS.

Krapte op de arbeidsmarkt?

Krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt klinkt behoorlijk negatief. Maar wat betekent het precies? Arbeidskrapte betekent dat er minder werklozen beschikbaar zijn om vacatures in te vullen. De arbeidsmarkt wordt krapper als meer mensen een baan hebben. Voor bedrijven die op zoek zijn naar personeel kan dit negatief zijn, voor de Nederlandse economie is het positief omdat meer mensen werk hebben.

Indien de vraag naar arbeid (werkgelegenheid) het aanbod van arbeid (beroepsbevolking) overtreft spreken we van een krappe arbeidsmarkt.

Een krappe arbeidsmarkt is een vorm van een overspannen markt. Bedrijven hebben het moeilijk om geschikt personeel te vinden en hun vacatures te vullen. Er is veel vraag, maar weinig aanbod van personeel met de juiste kwalificaties, zoals opleiding, ervaring en specialisaties.

Afhankelijk van sectoren

Dit betekent echter niet dat er krapte is in elke sector. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat bedrijven specifiek op zoek zijn naar AI-specialist, robotics-engineer of webdesigners. In deze sector is sprake van een krappe arbeidsmarkt en ben je als werkzoekende in het voordeel. De banen liggen dan voor het oprapen.

Tegelijkertijd kunnen andere sectoren juist ruim zijn. Er is dan veel mogelijk personeel en het is voor bedrijven eenvoudig om geschikte werknemers aan te nemen. Bijvoorbeeld voor administratief medewerkers, telefonisten en contentschrijvers zijn er weinig banen beschikbaar. Als werkzoekende is het dan lastig om aan een baan te komen.

Arbeidskrapte ondanks coronacrisis nauwelijks afgenomen

Ondanks het verlies van banen door de coronapandemie blijkt de krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt niet afgenomen te zijn. Je zou verwachten dat er meer personeel beschikbaar komt voor bedrijven. Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt echter het volgende;

Ongeveer 11 procent van de openstaande vacatures is – ondanks het grotere aanbod van arbeidskrachten – nog steeds moeilijk in te vullen, omdat de reisafstand en/of beroepsinteresse van werkzoekenden niet aansluiten bij de openstaande vacatures. Daarmee is de krapte op de arbeidsmarkt volgens de indicator rond hetzelfde niveau als in januari. Voor ongeveer een derde van alle beroepen geldt dat – ondanks de coronacrisis – de krapte aan personeel nu hoger is dan begin februari.

krapte nederlandse arbeidsmarkt

Aantal banen in 2019 toegenomen

Tijd voor wat cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Uit de gegevens over de Nederlandse arbeidsmarkt blijkt dat er in 2019 gemiddeld 92 vacatures per 100 werklozen waren. Terugkijkend naar het vierde kwartaal waren er 316.000 werklozen en 291.000 vacatures.

Ook blijkt uit deze cijfers van het CBS dat in het 4e kwartaal het aantal banen hard is gestegen. Er kwamen namelijk 48.000 banen bij. Maar in welke sectoren zagen we de grootste toename van werk?

Grote stijging banen in de zorg

In de zorgsector hebben we de grootste stijging van banen gezien. Andere arbeidsmarkten waar veel werk is, zijn handel, vervoer en horeca, zakelijke dienstverlening en industrie.

  • Zorg (13.000 extra banen)
  • Handel, vervoer en horeca (10.000 extra banen)
  • Zakelijke dienstverlening (6000 extra banen)
  • Industrie (5000 extra banen)

Veel meer ZZP’ers

Naast dat er veel werknemersbanen zijn bijgekomen, is ook het aantal zelfstandigen flink toegenomen. Zo kwamen er in het 4e kwartaal van 2019 ongeveer 14.000 zzp’ers bij. Dit is de grootste stijging sinds het 1e kwartaal van 2015.

Toename aantal vacatures

Eind 2019 en begin 2020 is het aantal openstaande vacatures toegenomen. Al 6 jaar lang neemt het aantal vacatures elk kwartaal toe. Er is dus meer vraag naar personeel, maar niet genoeg aanbod. Toch zijn er nog meer werklozen dan vacatures, hoe komt dit?

Dit komt omdat er een mismatch is tussen het soort personeel dat wordt gevraagd en de vaardigheden / opleidingen van de mensen die momenteel zonder baan zitten.

krappe arbeidsmarkt nederland

Wat betekent krappe Nederlandse arbeidsmarkt voor jou?

Heb jij een eigen onderneming of ben je verantwoordelijk voor de personeelswerving bij een groot bedrijf? Dan heeft de krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt zeker invloed. Het is momenteel in veel sectoren niet makkelijk om gekwalificeerd personeel te vinden. Wat kan jij doen om toch de juiste werknemers naar jouw bedrijf te lokken?

Ten eerste kun je er voor kiezen om de beste arbeidsvoorwaarden te bieden. Denk aan een hoger dan marktconform salaris, meer vakantiedagen of goede pensioenvoorwaarden. Dit kan sollicitanten overhalen om voor jouw bedrijf te kiezen in plaats van te gaan werken voor de concurrent.

Daarnaast is het slim om in te zetten op een goed beleid voor bij- en nascholing van bestaand personeel. Vaak is het mogelijk om vacatures intern op te vangen, als je medewerkers de kans biedt om zichzelf te blijven ontwikkelen. Het is dan helemaal niet nodig om je te mengen op de krappe arbeidsmarkt. De oplossing heb je namelijk al in huis!

Ben jij op zoek naar werk? In het onderstaande filmpje legt NOS uit waarom de krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt gunstig is voor werkzoekenden.

Categorieën: Arbeid

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *